IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протекционизмът на Тръмп нанася сериозни щети на САЩ

Страната трябва да се събуди преди разрушаването на търговията да доведе до икономически срив

09:11 | 22.09.19 г. 10
<p>
	Търговската ярост на Тръмп не вещае нищо добро за американската икономика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговската ярост на Тръмп не вещае нищо добро за американската икономика. Снимка: Ройтерс

Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Според мен истината е някъде по средата. От една страна преди доста време трябваше да се намери някой смел човек, който да поведе останалите срещу Китай. Най-вече заради принудителния трансфер на технологии. Абсолютно ясно е, че те са ограбвали много фирми и патенти с тяхната политика, което е ключово в наше време. Разбира се, по подобен начин Америка и Западна Европа ограбваха други държави с изтичане на умове, налагане на фирми на пазара и т.н.Въпросът е, че сега е доста късно и Китай е твърде силен. Нормално, резултатът да е доста спорен и към момента и в близко бъдеще. За далечното бъдеще настина е много трудно да се правят прогнози. Не, че имам нещо против Китай, но в даден момент, когато вземе силен превес, няма да е добре за запада най-общо, но това е дълга тема, разбира се.От друга страна - Тръмп прекали с много неща. Според мен е тотална грешка да не се обедини с Европа и другите съюзници - Канада, Австралия и т.н. А, даже напротив, той тръгна и против тях в много насоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Така е и е ясно какво намекваш. Но ЕС е управляван от безумци, алкохолици и извратенци, които нанасят такива щети, каквито дори бомбардировка трудно може да нанесе. Типичен пример - Германия която обяви кървава война на най-печелившият си икономически отрасъл - автомобилството - вместо да го защити.Зелков - ето хората си ти казаха - наблюдение от първо лице. То вече има и професори, които казват и че противоестественичеството е ОК и нещо ного хубаво даже, ама още не съм чул два противоестественика да се се възпроизвели биологически, което всъщност е функцията на похотливите отношения... а ти?Пенев и Костов - благодаря за инфото от първо лице - предполагах, че нещата са тъй, но друго е - от изворът. борете се здраво и защитете великият човек на идущите избори - за да може той все така да се бори неотклонно за вас - благородно ви завиждам, че си турихте на власт такъв лидер, а не като нас: животно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Longin
преди 4 години
историята показва че от мита и търговски войни печелят тези страни които не участват в тях ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
ivan.kostov.39
преди 4 години
По голяма глупост не бях чел отдавна. Работя в фабрика за темперирано стъкло. Всяко стъкло което излезе от нас става на врата на готварска фурна. До преди 2-3 месеца едва ни запълваха времето да направим 40 часа на седмица. Сега работим по 60 часа седмично и не несмогваме. Мисля, че много бизнес се е върнал от Китай в САЩ. Вероятно друга част от бизнеса се е преместил в други страни. Това са фактите и минусите, които ще получа - няма да ги променят. Трудно и бавно но либерало-джендерската глобалидтка теория и практика заминава в оточния канал на историята....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
възможно е да спечели изборите пак , без да е много сигурно , само защото Александрия Окасио-Кортес няма навършени години за да се кандитатира :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
stefan_penev
преди 4 години
Не е необичайно Робърт Зелик да има такова мнение. Просто той е част от статуквото, т.е. част от проблема. Цитирам нещо от него: "В световен план Зелик призова за нови модели за растеж, начело с Китай, докато структурните промени започнат да дават резултат.". Типичен представител на неолибералния глобализъм. Цялата досегашна американска политика беше насочена да обслужва големите транснационални компании, изнасящи работните места извън САЩ в името на печалбата, превръщащи цели райони в зони на ръждата. Те създадоха икономически Китай, но пропуснаха да го контролират и го превърнаха във неконтролируем Франкенщайн. Разбира се, че сега Тръмп им е виновен, разбира се, че всичко ще се представя като провал. Само че, тук в Америка, редовите американци мислят съвсем различно. Въпреки цялата помия, която се излива отвсякъде, Тръмп ще спечели изборите и тактиката му спрямо Китай ще успее. Особено ако възприеме предложенията на някои икономисти да въведе лицензионен режим и възприеме вноса от Китай да е само до размера на износа. Тогава вече ще клекнат съвсем и китайците, и големите корпорации, изнесли производствата си в Китай, които са основния подмолен враг на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 4 години
Не си прав изобщо. Китайската икономика никога последните 20 години не е падала под +6% ръст. Индийската също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
пха-ха-ха ... импе , Робърт Зелик е професор и е преподавал във военно морската академия на усато и в харвард ... той е Човекът дето пише учебниците и го цитират в други учебници :))) ... как мислиш , дали не знае какво говори ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 17
Valentin13
преди 4 години
Инвесторе, кажете поне една истина, ей тъй за цвят, бре.то единствената икономика, която отбелязва растеж в момента е точно американската.а вие на черното -бяло, и на бялото - черно. как спите бе хора, като лъжете толкова много?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 18
Императорът
преди 4 години
това е типично за протекционизъмът - носи краткосрочни вреди в името на по-големи дългосрочни ползи !!! ТТП работеше в изгода на китайският дъмпинг.Въобще трябва ли да се връщаме дори не към учебниците, но и към букварите по икономика? Този велик човек, борещ се за страната си, е прав и ного добре знае какво прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още